Hoe herken je spint en wat kan ik ertegen doen?

Spint

Spint is een infectie van mijten op de plant. De mijten zijn heel klein, niet groter dan een speldenknop. Meestal zijn ze wittig of gelig van kleur. Ze bevinden zich onderop het blad. Ze leven van het sap wat ze halen uit het blad. De bladeren kunnen hier gele, bruine vlekjes van krijgen. Deze zullen eerst klein zijn maar naar mate je de plaag langer laat zitten kunnen de bladeren volledig geel of bruin worden. Vaak spinnen ze ook hele fijne draden tussen bladpunten en stengels.

 

Hoe heb ik deze plaag gekregen?

Ik hoor je denken, hoe is deze spint ooit komen aanwaaien? Nou dat hoogstwaarschijnlijk ook letterlijk gebeurd. Mijten laten zich meevoeren door de wind en blijven hangen aan de kleding van mensen of de vacht van dieren. Het kan dus goed zijn dat je ze via je kleding van buiten naar binnen hebt gelopen. Een andere mogelijkheid is dat ze rechtstreeks door een open raam zijn komen aanwaaien.

 

Hoe voorkom je spint?
  • Mijten gedijen het beste wanneer het droog en warm is. Het beste kan je dus af en toe, maar zeker in de warme droge zomerdagen in de weer gaan met de plantenspuit. Vooral ook de onderkant van de bladeren want daar zitten ze. Een andere optie om de luchtvochtigheid te verbeteren is het aanschaffen van een luchtbevochtiger. Handig is om dan toch wel eentje te kopen die een reservoir heeft voor minimaal 3,5 liter water. Anders moet je heel vaak je reservoir opnieuw vullen.
  • Het liefste zit de mijt ook in potgrond waar bijna geen voeding in zit. Dus het beste wat je kan doen is je plant eens in de zoveel tijd verpotten of nog makkelijker, gewoon de bovenste laag potgrond verversen.
  • Zorg altijd voor een sterke en gezonde plant! Geef een juiste hoeveelheid extra voeding. Biedt je plant genoeg ruimte om te groeien, verwijder dode bladeren en voorkom plantrot.
Hoe kom je van spint af?

Spint bestrijden gaat erg moeizaam omdat ze zich ontzettend snel voortplanten. Als de hoeveelheid Spint beperkt blijft zal de plant er niet veel hinder aan ondervinden. Toch kan je het beste het meteen proberen aan te pakken.

  • De ergst getroffen delen waar de bladeren volledig bruin geworden zijn en de spint veel draden hebben gespannen kun je het beste wegknippen.
  • Wat goed is tegen mijt is het benevelen van de plant. Vul een plantenspuit met 500ml koud water en voeg daar 10ml handzeep en 5ml spiritus aan toe. Schud het even voor gebruik en spuit dan de plant onder met het liefste zo fijn mogelijke nevel, ook aan de onderkant van het blad. Het beste kan je dit in de avond doen aangezien dan de eitjes van de mijten uitkomen. Zo vergiftig je deze en komen ze waarschijnlijk niet uit. Dit proces moet je het liefste elke zes dagen herhalen totdat de mijten zijn uitgeroeid.
Achtergrondinformatie over de spint

Hoe warmer de temperatuur, hoe makkelijker de mijt zich voortplant. Bij kamertemperatuur 18-22 °C zal het ongeveer 15-19 dagen duren voor een eitje uitkomt en uitgroeit tot volwassen mijt. Bij een temperatuur van 30 °C duurt dit slechts 7 dagen, bij een temperatuur onder de 12 °C wordt deze cyclus zo vertraagd dat de ontwikkeling nagenoeg stil komt te staan. Dit proces gaat vanzelf weer op gang wanneer het warmer wordt. De eitjes komen dan alsnog uit.

 

 


Heb je iets aan het artikel gehad?

 

– Zou je het dan willen delen? –

 

Zo kunnen we meer mensen helpen.
Delen met Socialmedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerd

Ruben van de Par

Plantenliefhebber

Planten kun je tegenwoordig kopen op bijna iedere straathoek. Maar hoeveel leuker is het om je plant vanaf zaadje, stekje of zelfs restje groente te laten groeien tot een volwassen exemplaar. Ik ben Ruben en ik wil je daar graag bij helpen.

Persoonlijke favorieten
Projecten
Leer meer over planten

Stekken