Een ontzettend populaire plant die je tegenwoordig veel ziet in huis… de Alocasia, ook wel olifantsoor genoemd. De plant staat dan ook vooral bekend om hun opvallende en vaak ook grote blad. Oorspronkelijk komt de soort uit de tropen van Azië en is familie de Araceae. Er zijn vele diverse soorten van de Alocasia. De soort op de afbeelding hierboven is de Alocasia Wentii. Dit is een van de makkelijkere varianten van de Alocasia om te verzorgen.
Hieronder leg ik je uit waarop je moet letten bij het verzorgen van een Alocasia.
Wat is beste standplaats?
Van nature groeit deze plant erg hoog om veel zon te vangen. Deze plant is namelijk gewend om in een dichtbegroeid tropisch regenwoud te staan. Het liefste staat hij dan ook nooit kouder dan 18°C. Ook daarom kun je jouw Alocasia het beste in het zonnetje zetten. Het liefste naast een raam op het oosten of westen. Op het zuiden kan ook maar dan het liefste ietsje verder van het raam. Als het blad van je plant er vaal of gelig uit gaat zien of het blad wordt futloos en gaat hangen, dan krijgt het mogelijk teveel direct zonlicht en kan je hem het beste nog verder van het raam zetten. De meeste Alocasia soorten staan wel het liefste op een plek met veel zonlicht. Wanneer hij te weinig zon krijgt kunnen de stengels van de plant erg lang groeien. Zo hoopt hij alsnog genoeg zonlicht op te kunnen vangen. Als de stengels te lang groeien kan het zijn dat de plant ombuigt of zelfs knakken door het zware blad dat ze moeten dragen. De plant heeft voldoende aan zo’n vijf uur zonlicht per dag. Aangezien de plant naar de zon toe groeit is het handig om af en toe de plant te draaien zodat hij rechtop blijft staan en aan alle kanten blad aanmaakt.
Hoe vaak moet ik mijn plant water geven?
Een Alocasia moet je regelmatig voldoende handwarm water geven. De plant slaat namelijk het water op in hun wortels en stengels. Als ze te weinig water krijgen gaan ze dus slap hangen en kan de plant zelfs knakken. Het beste is dus om de grond van de Alocasia altijd licht vochtig te houden, ook in de winter! In de winter hoef je hiervoor waarschijnlijk iets minder water te geven. Je kunt de vochtigheid van de aarde testen door je pink hierin te steken. Als je pink droog blijft kan je het beste weer handwarm water geven. Vaak is één a drie keer per week kleine beetjes water geven genoeg, afhankelijk van de temperatuur in huis en het jaargetijde. De Alocasia zweet via het blad het overtollige water uit. Zweet jouw Alocasia ontzettend veel? Dan geef je waarschijnlijk ook teveel water.
Het is beter om niet een grote plens in één keer te geven. Mogelijk kan de Alocasia dit niet binnen één week opnemen. Hierdoor slaat de plant het overtollige water op in de wortels. De plant kan dan last krijgen van wortelrot. Dit kun je herkennen wanneer de bladeren van je Alocasia bruingele vlekken gaan vertonen. Als alleen het laagst hangende blad van kleur veranderd is er geen reden tot paniek. De plant stoot waarschijnlijk dit blad af om een nieuw blad aan te maken.
Wat voor soort grond is het beste voor mijn plant?
Een Alocasia houdt van luchtige potgrond. Het moet namelijk altijd licht vochtig, maar nooit te lang te nat zijn. Het beste kan je standaard potgrond mengen met orchideeënmix, kokosssvezels, perliet of schorscompost. Zo krijg je voor deze plant een juiste samenstelling potgrond en voorkom je wortelrot. Zelf heb ik standaard potgrond gemengd met alleen wat kokossvezels en schorscompost. Op de bovenste laag nog wat extra pokon compost tegen insecten en kevers gemengd met schorscompost. Dit voorkomt dat mocht het wel een keer te nat zijn, je niet direct last hebt van de varenrouwmug.
Moet ik mijn plant extra voeding geven?
Plantenvoeding kan heel bevorderlijk zijn voor de gezondheid van je plant. Iedere plant heeft soms behoefte aan nieuwe voedingstoffen, zo ook de Alocasia. Standaard plantenvoeding of voeding voor groene kamerplanten kan al genoeg zijn om de nodige (extra) voedingstoffen weer aan te vullen. Vooral in de lente en in de zomer is het geven van extra plantenvoeding aan te raden. Dit zou je zelfs tot eens in de twee weken kunnen doen. In de herfst en winter kan je beter geen extra voeding geven. De Alocasia is op dat moment hoogstwaarschijnlijk in winterrust. Omdat de groei van de plant op dat moment stil staat, worden mineralen niet genoeg opgenomen. Zo komen er teveel mineralen in de grond die uiteindelijk de wortels kunnen beschadigen. Begin dus pas in het voorjaar met extra voeding als je ziet dat de Alocasia nieuw blad begint aan te maken.
Wanneer moet ik mijn plant verpotten?
Alle planten moeten weleens verpot worden. Als je merkt dat er veelvuldig wortels tegen de rand van de pot groeien of door het gaatje aan de onderkant. Dan is het tijd om actie te ondernemen. Verpotten doe je net zoals het geven van extra voedingstoffen, nooit wanneer hij in winterrust is. Dit proces kan heel stressvol zijn voor je plant. Je kan dus beter wachten tot het voorjaar. Bij het overpotten raken namelijk bijna altijd wel wat wortels beschadigd. In het voorjaar groeien deze zo weer aan, maar in de winter is dit een stuk lastiger voor de Alocasia. Kies bij het verpotten wel weer voor een redelijk luchtige potgrond en het liefste ook een pot die 20% groter is dan de vorige.
Hoe en wanneer kan ik mijn plant stekken?
Om een Alocasia te kunnen stekken moet je plant eerst jonge scheuten hebben. Indien jouw plant deze nog niet heeft is het nog niet mogelijk en moet je geduld hebben tot de plant deze heeft aangemaakt. Al heb je wel een paar mooie scheuten, ook wel pups genoemd, dan kan je het beste pas actie ondernemen wanneer ze minimaal 20 centimeter groot zijn. Dan is de kans een stuk groter dat ze eigen wortels hebben die je mee kan nemen wanneer je een scheut gaat verpotten. Stekken kan je ook het beste doen in het voorjaar omdat de planten dan het beste groeien.
Het stekken kunnen we onderverdelen in vier stappen.
- Ontsmet een scherpmes met puur alcohol of ontsmettingsmiddel. Maak het mes daarna ook goed droog.
- Graaf de moederplant uit en haal de aarde tussen wortels vandaan. Zo kun je goed zien of er genoeg wortels bij de scheut zitten. Ook krijgen de huidige wortels hierdoor meer ruimte en kunnen ze weer makkelijk herstellen.
- Snijd de scheut los waar het aan de stam vast zit. Doe dit alleen wanneer de scheut meerdere eigen grote wortels heeft. Haal de wortels voorzichtig los. Ze zitten mogelijk verstrengeld in elkaar.
- Het beste kun je zowel de moederplant als de scheut verpotten in verse aarde. Maak de grond licht vochtig na het stekken, maar zeker niet te nat. De wortels zijn namelijk gevoeliger dan normaal voor wortelrot, zeker ook daar waar de scheut van de stam is afgesneden.
Het herstel van de wortels zal in het voorjaar ongeveer een maand duren. Het aanmaken van nieuw blad gaat in de groeiperiode gewoon door.
Help mijn plant is ziek
Bij een droge te lucht kan de Alocasia last krijgen van spint. Spint is een infectie van mijten op de plant. Je kan dit voorkomen door regelmatig met een plantenspuit in de weer te gaan of een luchtbevochtiger aan te schaffen, als je de kamer dan even laat doortochten is de spint zo verdreven.
Is een Alocasia giftig?
Het sap van de Alocasia dat in de stengels en bladeren zit is licht giftig. Het kan zorgen voor irritatie op de huid en slijmvliezen. Let er daarom op dat huisdieren niet aan de stengels van de plant gaan kauwen.
Heb je iets aan het artikel gehad?
– Zou je het dan willen delen? –