Iedereen herkent het wel. Je haalt een verse basilicumplant van de lokale supermarkt, maar binnen de kortste keren begint alles er slap bij te hangen. Ik leg je uit waarom deze basilicumplantjes het zo slecht doen en hoe je deze het beste kan onderhouden.
Waarom je basilicumplantje zo snel dood gaat?
Een basilicumplant is een éénjarig kruid. De kans dat hij veel langer meegaat is niet zo groot. Soms houden de basilicumplantjes van de supermarkt het nog geen twee weken vol. Dit komt omdat deze ontzettend snel worden opgekweekt bij een kweker in ideale temperaturen. Ze komen hierna in koelcellen terecht om vervolgens getransporteerd te worden naar de supermarkt waar ze weer te maken krijgen met andere temperaturen. Daar blijven ze groeien in lengte opzoek naar licht dat er eigenlijk niet is, dit draagt mee in de reden waarom ze slap gaan hangen. Uiteindelijk komen ze bij mensen thuis te staan op kamertemperatuur. Al deze temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat zulke planten in shock raken, ze weten niet meer aan welke temperatuur ze zich moeten aanpassen.
Bovendien hebben deze planten nog net genoeg voedingstoffen in de aarde om het zo’n twee weken vol te houden. Tenzij je er dus iets aan doet!
Hoe kan je een basilicumplant het beste onderhouden?
Een basilicumplantje uit de supermarkt bestaat niet uit één basilicumplant, maar uit een enorme bos aan meerdere basilicumplantjes (stengels) die bijeen worden gehouden door een stuk platic folie. Aangezien deze plantjes moeten kunnen ademen moet je dus altijd zo’n folie weghalen. Deze individuele basilicumplantjes zitten veel te dicht op elkaar gezaaid. Nog beter is het dus om ze te verpotten waardoor ze nog meer ruimte krijgen.
Hoe kan je het beste een basilicumplant verpotten?
Als je het plantje uit het kweekpotje drukt kan je heel makkelijke de plant vanaf de wortels in vier delen scheuren. Zonder de planten zelf echt te beschadigen. Zo kan je ze makkelijk in een of meerdere andere potjes zetten. Bij voorkeur een potje met een gaatje onderin zodat je van onderaf water kan geven. Dat is namelijk beter voor deze kruidenplant.
Basilicum knippen
“Belangrijk voor het langer in leven houden van je basilicumplant”.
Om ervoor te zorgen dat de plant alle energie in de nieuwe blaadjes en nieuwe scheuten gaat stoppen moet je deze kruidenplant knippen op de juiste plekken. Alle grote basilicumstengels kun je afknippen tot aan het eerste oog. Dit is dus net boven de onderste vertakkingen. Hieruit zullen nieuwe scheuten ontstaan die weer helemaal uitgroeien tot volwassen blaadjes. Als je dit niet inknipt gaat alle energie naar de te al grote stengels en bladeren. Deze gaan dan mogelijk slap hangen. Hetzelfde geldt wanneer je basilicum blaadjes scheurt. Pak altijd de grootste als eerst!
Wat is beste standplaats?
Bij voorkeur staat deze plant uit de tocht en op een lichte plek maar niet vol in de zon.
Hoe en hoeveel water moet je een basilicumplant geven?
Kruidachtige planten zoals de basilicumplant kan je beter geen water van boven geven. De kans is dan aanwezig dat er schimmels ontstaan en ook kan een basilicumplantje snel verzuipen. Als dit kruidenplantje teveel water krijgt worden de blaadjes geel en wordt de smaak ook bitter. Je kan hem daarom beter iets te droog kweken dan te nat. Geef daarom water van onderaf, zo kan je een plant ook minder snel teveel geven. Het plantje van de supermarkt koop je hoogstswaarschijnlijk in een plastic kweekpotje. Het beste kun je deze op een schoteltje zetten en het schoteltje vullen met water. Laat het basilicumplantje hier tien minuten in staan, al het nodige water wordt geabsorbeerd. Het overige water in het schoteltje gooi je daarna weg. Afhankelijk van het jaargetijde en hoe warm het in jouw huis is heeft het basilicumplantje vier tot zeven dagen per week water nodig.
Heb je iets aan het artikel gehad?
– Zou je het dan willen delen? –