Tuinkers is het makkelijkste kiemplantje dat er is. Het kweken hiervan kan iedereen en kan ook op veel manieren. Binnen, buiten, met en zonder aarde. Eigenlijk heeft het plantje alleen een beetje zonlicht, genoeg vocht en een goede ondergrond nodig waar het grip op kan krijgen. Zelfs een stukje keukenrol of een aantal watjes kan daarvoor genoeg zijn. De verschillende methodes leg ik je hieronder uit.
Tuinkers zaadjes kan je o.a. kopen bij bol
Tuinkers ontkiemen met aarde
Als je tuinkers wilt laten ontkiemen in aarde, vul je een potje met standaard potgrond en strooi je de zaadjes bovenop. Hou de grond altijd licht vochtig. Het ontkiemen met aarde heeft als voordeel dat je tuinkers meer voedingstoffen opneemt, hierdoor worden de plantjes niet alleen groter maar is de smaak ook voller.
Tuinkers ontkiemen met een kiemschaaltje
Tuinkers kan je ook laten ontkiemen met een ‘kiemapparaat’. Dit is kommetje met een zaairooster. Strooi het zaad gelijkmatig over het rooster en spoel dit voorzichtig onder de kraan. Vul het kommetje met water tot de onderzijde van het rooster. De eerste 12-24uur kun je ze het beste in het donker zetten. Daarna in de buurt van een raam waar de zaadjes licht kunnen vangen.
Belangrijk is dat je iedere dat het water ververst, anders wordt het water snel vies en heb je kans op slijmvorming.
Hier een voorbeeld van een Kiemapparaat die kan je o.a. kopen bij bol
Tuinkers ontkiemen met een kiempot
Een andere manier is het ontkiemen met een kiempot. Doe het zaad in de kiempot, spoel het zaad schoon en vul het met koud water. Zet de kiempot op een donkere plek waar het op kamertemperatuur zo’n 12 uur kan inweken. Na het inweken kun je het beste nogmaals spoelen en opnieuw laten afdruipen. Zet je kiempot op een donkere plek. Dit spoelen en afdruipen moet je 2 tot 4 keer per dag herhalen. Als je dit niet vaak genoeg doet heb je gegarandeerd schimmels. Met deze methode kun je het beste de tuinkers de eerste 1-3 dagen in het donker laten afdruipen. Zo ontkiemen ze sneller. Afhankelijk van de zaden, het vocht, de warmte en de hoeveelheid licht kan dit 4 tot 7 dagen duren voordat ze klaar zijn om geoogst te worden.
Bij welke temperatuur groeit tuinkers?
De meest ideale temperatuur voor de tuinkers is kamertemperatuur, zo’n 20-22°C. Dus daarom groeit deze plant binnen vaak harder dan buiten.
Hoeveel licht heeft tuinkers nodig?
De tuinkers heeft een normale hoeveelheid licht nodig. Je kan hem ook volledig laten groeien in het donker, maar aangezien de plant geen zonlicht krijgt om te kunnen gebruiken bij fotosynthese zal hij harder groeien en opzoek gaan naar zonlicht. De blaadjes zullen bruin worden en erg bitter smaken.
Heet tuinkers bemesting nodig?
Deze plant heeft geen bemesting nodig.
Heb je iets aan het artikel gehad?
– Zou je het dan willen delen? –